Ribolov krapa v rekah – Krapolov – Carp fishing

Cloveska domisljija ne pozna meja in tako je tudi v svetu ribolova. Spreminjajo se tehnike ribolova, spreminja se okolje in spreminja se kvaliteta in materiali opreme za ribolov. Zaradi tako velikega vpliva cloveka na naravo so se zacele spreminjati struge rek, vse vec je spuscanja odpadkov v njih in prakticno nic vec ni enako kot je vcasih bilo. A ravno zato, ker je teh sprememb tako ogromno in ker se na rekah vedno kaj novega dogaja, spreminja, v primerjavi z krapolovom v vecjih jezerih, ali celo majhnih ribnikih, so mnogi mnenja, da le najbljsi, najbolj izkuseni ribici, lahko uspesno lovijo v rekah in tudi kaj ujamejo, tam namrec riba ni omejena z gibanjem, tako kot v jezerih, ampak se lahko prosto giba gor in dol po reki, kjer ni ne konca, ne kraja.

Mnogi ribici so mnenja, da je potrebno za uspesen ribolov v reki, se posebej pa za krapolov, dalj casa krmiti na dolocenem podrocju in krap se bo za%u010Del zadrzevati na njem, a zal v rekah ni vse tako enostavno kot izgleda, tam je potrebnega veliko znanja, veliko vescin in poznavanja ribe, da se zavedamo kako se riba giblje, kako se obnasa, prehranjuje in se posebej kdaj se s cim prehranjuje, v drugi vrsti pa seveda tudi primerna oprema za taksen ribolov.

Kako poiskati ribo v reki?

Kot smo ze zgoraj zapisali, je razlika med reko in jezerom ta, da se riba lahko v reki prosto giblje po njej in ravno za krapa je zelo znacilno to, da se zelo rad na veliko seli iz enega na drug konec reke in tako premaguje ogromne razdalje. Po nekaterih statistikah, ki so se izvajale, so ugotovili, da lahko krap preplava v enem samem dnevu po vec kilometrov v reki in tako spreminja svojo lokacijo. In ravno zato vam v takšnih okoliscinah bore malo pomaga odlicna in kvalitetna palica za par sto evrov, nic vam ne bodo koristile tudi najdrazje bojle in druga oprema, ce ste se za ribolov odlocili na napacni lokaciji in ste svojo vabo in svinec vrgli »v prazno«, brez da bi vodo prej malce preucili.

Zelo dobra pozicija, ko boste iskali ribo so recimo razni recni zavoji, ce posebej na zunanji strani, kjer voda udarja ob brezino in tam po navadi zaustavi kaksna vecja drevesa ali grmicevje. Na taksnem podrocju se krap zelo rad zadrzuje, saj mu vecja debla omogocajo zavetje pred vodnim tokom in pa obilico hrane. Naslednja lokacija, kjer se krap zelo rad zadrzuje so razni umetno izgrajeni nasipi, ki so postavljeni, da bi regulirali recni tok. Na taksnih podrocjih je obilo mesanja vodnih tokov in ribe si zelo rad poiscejo zavetje, ko recimo voda malce naraste in taksni nasipi nudijo zavetje. Naslednja lokacija, kjer bi morali vedno poizkusiti uloviti kaksno veliko in lepo ribo, so mesta, kjer je videti podrta in stara drevesa ali samo stori, ki so od dreves ostali in dajejo ribam zavetje, prav tako pa so razni zalivcki in luknje zelo primerne za iskanje ribe in lep ulov.

Zraven zgoraj nastetih zadev, pa je zelo primerna tudi lokacija, ki jo mora ribic izbrati za ribolov krapa v rekah. Tukaj ne dajte na prvo mesto samega sebe in vasega udobja za vodo, ampak predvsem to, da bo lokacija primerno izbrana in bo uspeha čim več, seveda pa je treba poiskati podrocje, kjer se riba hrani, ce ne to, pa vsaj pot, po kateri bo krap priplaval do krmisca, torej njegovo pot gibanja, ki je po navadi recimo nekje vmes med brzicami in mirno vodo, saj je tam obilno mesanje tokov in s tem mulja in peska.

Oprema za ribolov v reki

Ker je ribolov precej kompleksen sport, kjer je potrebnega veliko znanja, se posebej pa izkusenj, je zelo pomembna tudi odlocitev, kaksno ribisko opremo za ribolov krapa v reki se bomo odlocili. Naceloma je tukaj predvsem govora o pravilnem izboru opreme, ne pa o cenovno pretirani opremi, torej tisti, za katero je potrebno odsteti nekaj vec sto evrov. Zavedati se je namrec treba, da ce imate palico najboljse kvalitete, ki je stala nekaj tisoc evrov, a ste za ribolov izbrali popolnoma napacno mesto, ker o teh zadevah nimate znanja in izkusenj, vam tista cenovno draga palica ne bo popolnoma nic koristila. Treba se je zavedati, da je popolnoma mogoce nabaviti ugodno a se vedno kvalitetno palico, ki vam bo dobro sluzila in boste z njo iz vode ujeli tudi tiste malce vecje ribe.

Torej, pamet v glavo, izbrati primerno opremo in ujeli boste velike ribe in v ribolovu boste uzivali. Tako recimo mnogi ribici, ki ne vedo kaj pocnejo izbirajo izredno mocne, trde palice, a zelo tanek in sibak silk, ali obratno, izredno mehke in gibljive palice, a zelo mocan in debel silk. Tole zal ne gre eno z drugim skupaj in ce boste tako lovili, boste za vodo imeli precej slabe rezultate. Pozorni bodite pri ribolovu krapa, da je laks raztezljiv, palica prozna in vase roke in glava sposobne prilagajanja in veliko rib bo pristalo na suhem. Debelino laksa prilagodite ciljani ribi, ce je le ta vecja naj bo laks nekoliko debelejsi, ce je riba, ki jo lovite manjsa, naj bo tudi laks tanjsi. Zraven tega bodite pozorni tudi na ostrino trneka, ki je zelo pomemben pri tem, kako in ce sploh boste ribo piknili, zato trneke redno menjavajte in vas ulov bo se nekoliko uspesnejsi.

Kaksne vabe so potrebne za ribolov v reki?

Reka je prostor, kjer je vse skupaj naravno in taksno, kot je naredila mati narava. Na te vode po navadi ni tako velikega pritiska, kot na kaksna vecja jezera, kjer je krapolov del vsakdana, zato se je treba zavedati, da je v taksnih vodah treba uporabljati cim bolj naravne vabe. Raznorazne semenke so odlicna priloznost za dober ulov, ceprav so se marsikomu tudi bojle izkazale za precej uspesne. Ce se v rekah ze uporablja boje in njim podobno vabo, naj bo le-ta cim bolj naravnega okusa in vonja. Sestava bojle mora biti kvalitetna in cim boljsa, med tem ko razni okusi in arome v reki ne igrajo kaj velike vloge, saj jih tekoca voda odnese. Poudarek naj bo torej na pravilnih sestavinah, ki bodo ribi dale vse kar potrebuje in jo bodo nasitile.

Izkuseni ribici trdijo, da je med najbolj priljubljenimi vabami v rekah se vedno koruza. Z njo lahko krmimo, ali jo dajemo na oz ob trnek, k njej pa lahko dodajamo tudi druge semenke. Ko je voda bolj hladna, se za ribolov priporocajo bojle na bazi pticje hrane, med tem ko pa je v poletnih dneh, ko je voda bolj topla veliko bolj primerno izbirati bojle z okusom ribe, skoljk in drugih mesnih produktov.

Kaj lahko zakljucimo iz zgoraj napisanega?

Ribolov v reki je zelo podoben tistemu v mirnih vodah, a se vedno precej razlicen. Zanj je potrebnega veliko znanja, poznavanja okolice, obnasanja rib in njihovega prehranjevanja. Bodite potrpezljivi, uzivajte v lepotah narave in skozi leta, ko spoznate lastnosti rib, bo vas uspeh tudi v rekah veliko vecji, nikar ne obupajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>